Historie:
I 1995 blev planen om opførelse af et fælleshus til foreningerne i Vilsbæk og omegn grundlagt. Det var en naturlig konsekvens af, at byens brandstation i stadigt stigende omfang, blev benyttet som samlingssted for foreningsaktiviteter og private fester.
Vilsbæk frivillige brandværn, Vilsbæk jagtforening, Vilsbæk legepladsudvalg, Vilsbæk kegleklub og Vilsbæk tombolaklub stiftede på den baggrund ”Den selvejende institution Vilsbæk børne,- ungdoms- og kulturhus” – kaldet Vilsbæk-Huset. Hver forening indskød 5.000 kr. og ca. 120 privatpersoner købte hver et eller flere støttebeviser à 500 kr.
Stiftende generalforsamling blev afholdt på Vilsbæk brandstation d. 26.06.1997.
Der var mødt 84 stemmeberettigede personer, samt adskillige kommunalbestyrelsesmedlemmer og repræsentanter for foreninger i nabobyerne samt potentielle fremtidige brugere af huset.
I perioden fra 1995 og indtil efteråret 1998, blev de økonomiske midler til opførelsen af huset sikret via afholdelse af loppemarkeder, byfester m.m. og via et tilskud fra hhv. Bov kommune og Lokale- og anlægsfonden med hver 200.000 kr. Desuden blev opførelsen støttet af Sydbank Sønderjyllands fond, Unibanks fond, Jysk Vindkraft og Fleggaards gavefond. Alt i alt var der indsamlet 854.000 kr. og byggeriet kunne starte i februar 1999.
Den 20. august 1999 stod Vilsbæk-Huset klar til brug. Udover de indsamlede midler var ca. 2.000 frivillige arbejdstimer medgået til opførelsen af Vilsbæk-Huset.
Bygningen blev opført med stor vægt på høj holdbarhed, god akustik og som lavenergihus, anno 2000. Efterfølgende, i 2017, er hele varmeanlægget samt store dele af belysningen udskiftet til energi rigtige løsninger.
Vilsbæk-Huset blev en succes lige fra starten og der kom løbende flere brugere til. Både foreninger og privatpersoner, som gerne ville benytte Vilsbæk-huset til foreningsaktiviteter og fester m.m..
I 2006 blev det på den baggrund besluttet, at udvide Vilsbæk-Huset med 100 m2 til et samlet areal på 309 m2.
Tilbygningen gav plads til et stort mødelokale i det daglige og samlingslokale for gæsterne til fester m.m. og nok så vigtigt kunne tilbygningen rumme et handicaptoilet, mere depotplads samt flere toiletter. Desuden blev mange ønsker fra husets brugere imødekommet samtidig med tilbygningen, herunder maksimalt handicapvenlighed.
Udvidelsen blev også gennemført ved frivillig arbejdskraft og de ca. 540.000 kr. til materialerne til tilbygningen blev, fuldt finansieret af Lokale og anlægsfonden, art. 33-ordningen, A. P. Møllers fond, Tuborgfondet, Landdistriktspuljen 2006, SAHVA-fonden og Tryg-fonden. I 2017 er der brugt 120.000 kr. på energibesparende tiltag m.m. med tilskud fra SE Vækstpuljen.
Uden den anførte støtte var Vilsbæk-Huset aldrig blevet realiseret og dermed til gavn og glæde for mange foreninger og privatpersoner.
Bestyrelsen. |